Soms heb je niets in huis of gewoon echt geen puf om een gezond ontbijt te maken. Of misschien ken je dat wel, dat je zin hebt in zoet maar een gezonde keuze wil maken. Probeer dan zeker eens deze troepvrije cake! Alleen maar voedzame ingrediënten. Zoet, smeuïg, lots of eiwitten, vezelrijk en boordevol gezonde vetten!
Perfect voor de snelle ontbijter of zoete cravings.
Ingrediënten
250 gram amandelmeel
1tl baking soda
1,5tl bakpoeder
2el chiazaad + 6el water
40gr tahin
175gr yoghurt
(plantaardig, lactosevrije -, geit- of kokos-yoghurt - het liefst geen magere variant)
1 banaan (rijp)
Sap van 1/2 citroen
1tl appelazijn
Snufje zout
Optioneel toevoegen:
Walnoten
Pompoenpitten
Dadels
Bosbessen
Bereiding
Verwarm de oven op 155 °C hetelucht of 165 °C boven-/onderwarmte.
Vet een cakevorm in of bekleed met bakpapier.
Meng het chiazaad met het water en laat 10 minuten staan tot een gel.
Meng in een kom de droge ingrediënten: amandelmeel, bakpoeder, baking soda en zout.
Meng in een blender de natte ingrediënten: chiazaad-mengsel, banaan, tahin, yoghurt, citroensap en appelazijn.
Voeg het natte mengels bij het meel en spatel goed door.
Wil je het iets zoeter? Meng dan wat gesneden dadels en (bevroren) bosbessen door het geheel.
Liever meer vezels en gezonde vetten? Voeg wat gebroken walnoten en pompoenzaden toe. Maak vooral een mix van wat je lekker vindt.
Giet het geheel in de vorm en strijk glad. Zorg dat de hoekjes goed gevuld zijn.
Bak 50–55 minuten in het midden van de oven. Dek eventueel na 40 minuten af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt.
Laat minimaal 20 minuten afkoelen in de vorm voor je hem uitneemt. Laat daarna volledig afkoelen op een rooster zodat de onderkant droog wordt.
Bewaartip:
Wanneer de cake nog lauwwarm is, rol deze dan in een schoon bakpapier.
Als de cake volledig is afgekoeld en je wil het langer bewaren, snijd er dan plakjes van en vries het in.



